top of page

שאלות ותשובות

בדף זה מוצגות שאלות נפוצות והתשובות. שאלות נוספות ניתן להפנות לד"ר בר דרך "צור קשר".

01

מה זאת בדיקה לטיפול ביולוגי?

טיפולים ביולוגיים הם טיפולים המותאמים לגידול באופן ספציפי. באופן שונה מכמותרפיה, טיפולים ביולוגיים פוגעים בתהליכים יחודיים בתאי הסרטן ופוגעים פחות בתאים הבריאים, ולכן יכולים להיות יעילים יותר ועם פחות תופעות לואי. כדי לאפשר טיפול ביולוגי יש צורך בבדיקות מולקולריות שמזהות את ההתאמה בין הטיפול לגידול. לצורך זה נלקחת דגימה מהגידול (בדר"כ מתוך מה שנלקח בשלב האבחנה של הגידול, ונשמר במכון הפתולוגי) לבדיקה מולקולרית.

02

איזה בדיקות נעשות להתאמת טיפול ביולוגי?



הבדיקות שנעשות כיום, מאז אמצע 2020, באופן רוטיני וממומנות במסגרת סל הבריאות לחולי סרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים (ורק לסוג זה) כוללות מספר גדול מאד של גנים, דבר המיתר את הצורך בבדיקות נוספות באופן פרטי, ברוב המכריע של המקרים. אין צורך בביופסיה חוזרת ברוב המקרים לצורך בדיקות אילו, כי הם נעשות על חומר שנלקח כבר בשלב האבחנה של הסרטן. ​כיום גם בדיקת PDL1 נעשית כדי לבחור טיפול אימונותרפיה. 

03

התברר שאין מוטציות שמהוות מטרה לטיפול בגידול שלי, מה המשמעות?
 

משמעות התשובה היא שאין בגידול שלך מוטציה שיש תרופה שמתאימה לה ותפעל נגדה באופן יעיל. לאור זאת בשלב הראשון, הטיפול לא יכלול טיפולים ביולוגיים, אלא טיפולים אימונותרפיים, כמותרפיים ו/או קרינתיים, לפי שלב המחלה ומצבך, ולפי בדיקות מולקולריות נוספות.

04

איזה בדיקות ביולוגיות לא מכוסות ע"י סל הבריאות בישראל?

לסרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים, הבדיקה שמכוסה על ידי סל הבריאות מאד רחבה וכוללת בעצם כל מה שאפשר וכדאי לבדוק. לגבי סוגי גידולים אחרים, אין בדיקות ביולוגיות בסל הבריאות, מהסיבה הפשוטה שהתרומה שלהם לגבי גידולים כאלו לא הוכחה מעולם. 

05

 האם תמיד עדיף טיפול ביולוגי על פני טיפול כמותרפי?

תלוי במצב החולה, בשלב המחלה ובאופי המחלה. אין תחליף להתיעצות עם רופא מומחה. ככלל, טיפול ביולוגי רלוונטי רק למחלה גרורתית, שלב 4. כמו כן, הטיפול הראשון במחלה יכול להיות טיפול ביולוגי רק אם הבדיקות הגנטיות מראות התאמה. כמו כן, לעיתים יש גם לטיפולים הביולוגיים תופעות לואי המקשות על מתן הטיפול, וטיפולים כמותרפיים ברוב המקרים עוברים ללא בעיות מהותיות. קיימים מצבים בהם יומלץ טיפול כמותרפי בשלב ראשון גם אם יש התאמה לטיפול ביולוגי לפי הבדיקות המולקולריות.

06

 עברתי כריתת גידול סרטני מהריאה, איזה בדיקות ביולוגיות מומלצות כעת?

אין בדיקות ביולוגיות מומלצות בשלב זה. אחרי כריתה שלמה של גידול סרטני מהריאה, לעיתים מומלץ טיפול כמותרפי משלים להפחתת הסיכון לחזרת מחלה. במחקרים בהם ניסו טיפול ביולוגי בשלב זה, לא הודגמה כל תועלת ממנו. לאור זאת אין צורך בבדיקות מולקולריות/ביולוגיות כאשר מדובר על סרטן שעבר כריתה מלאה. עם זאת, מתקיימים כיום מחקרים שבודקים את האפשרות לטיפול ביולוגי אחרי ניתוח. שאלו את האונקולוג המטפל בכך על קיום מחקר כזה במוסד הרלוונטי לכם. 

07

מה ההבדל בין סרטן ריאות מסוג תאים קטנים או תאים לא קטנים?

הסוג הנפוץ של סרטן ריאות הוא מסוג תאים לא קטנים, כ 85% מהמקרים. בכ 15% מהמקרים מדובר על סרטן מסוג תאים קטנים, שזה גידול שונה מבחינת היותו אגרסיבי יותר אולם גם מגיב יותר טוב לטיפולים כמותרפיים וקרינתיים. למעשה, סרטן ריאה מסוג תאים קטנים, אם מאובחן בשלב מוקדם יחסית יטופל ע"י קרינה וכמותרפיה בלבד, כאשר גידול מסוג תאים לא קטנים שיאובחן בשלב מוקדם יטופל בדר"כ ע"י ניתוח. השם תאים קטנים או תאים לא קטנים מתייחס למה שנראה תחת המיקרוסקופ בבדיקת הגידול. 

08

האם טיפול כמותרפי גורם תמיד לנשירת שיער?

בהחלט לא. תלוי בסוג הטיפול ובמינון הניתן. הטיפולים הנפוצים ביותר בשימוש כיום לא גורמים בכלל נשירת שיער. חלק מהטיפולים אכן גורמים לנשירת שיער, אולם השיער צומח שוב אחרי הפסקת הטיפול. 

09

10

האם קיטרודה מרפאה סרטן?

התשובה הכי מדוייקת היא שאנו לא יודעים. יש מקרים של תגובות ארוכות ומשמעותיות לטיפול זה, ביחוד במקרים בהם יש ביטוי חזק של חלבון בשם PDL1 ברקמת הגידול (בדיקה שאנו עושים כיום באופן רוטיני). עם זאת, קיטרודה (ותרופות דומות שמתחרות בה) בשימוש משמעותי בסה"כ כשנתיים. יש חולים שמטופלים כבר שנתיים (ומועטים יותר זמן מזה) והמחלה עדיין תחת שליטה - לא ידוע אם תתעורר שוב. למיטב ידיעתינו אין אפשרות ריפוי למחלה עם פיזור גרורתי (כלומר שלב 4).  

האם ניתן לתת טיפול כמותרפיה יחד עם קיטרודה?

כן, טיפול כזה הוא אחת האפשרויות המועדפות כיום. 

11

האם בדיקה מולקולרית נמדדת במספר הגנים הנבדקים?

יש היום מספר רב של חברות שמציעות בדיקות יקרות מאד ומתפארות במספר גדול של גנים שנבדקים. יש לדעת שיש בסה"כ 4-6 גנים שאם מוצאים בהם פגם ניתן להתאים טיפול שהוא מבוסס, יעיל וניתן להשגה.   

12

מה ההבדל בין קיטרודה ואופדיבו​?

קיטרודה (פמברוליזומב, pembrolizumab) ואופדיבו (ניבולומב, nivolumab) פועלות באותו מנגנון מולקולרי, וככל הידוע לנו, מדובר על שתי תרופות זהות למעשה. עם זאת, מקובל להשתמש ולהתיחס לכל תרופה על סמך המחקרים בהם השתמשו בתרופה זאת, ובכך יש הבדלים בין התרופות. למשל, קיטרודה הוכחה כטיפול יעיל בסרטן ריאה כקו טיפול ראשון במחלה גרורתית (בתנאים מסוימים), ואופדיבו הוכחה כיעילה בטיפול בסרטן ריאה כקו טיפול שני. בהתאם לכך התרופות נכנסו לסל הבריאות בישראל (ואושרו בעוד מדינות רבות בעולם). 

   

value. quality care. convenience.

bottom of page